Může horké počasí ovlivňovat naši náladu? Když se vaříme ve vlastní šťávě, může to vařit i naše emoce – zvláště pro ty, kteří již toho ohně mají v sobě hojnost. Svůj vliv má i to, kde na naší zeměkouli žijeme. Po studiu chemie, výživy, ajurvédy a jógy v různých částech naší zeměkoule, se zabývám s chutí zákoutími lidské psýché i toho, že vše je v nás propojeno.

Ajurvéda, moudrá a praktická indická medicína, vychází z toho, že naším přirozeným stavem je rovnováha, tj. zdraví. A že z té rovnováhy se různě vychylujeme – stravou, životním stylem, různým způsobe myšlením atp. Ve zdraví a rovnováze je naše moc, opakem je ne-moc. Není to ale tabulková rovnováha, jak jsme zvyklí, jde o jedinečnou rovnováhu u každého z nás. Abychom věděli, co konkrétně je to „naše“, je potřeba porozumět, co jsem zač – jakou mám konstituci. Každý jsme trochu jiný a každý potřebujeme trochu něco jiného. Proto pro někoho je skvělá raw strava a někomu udělá lépe polévka.

Ajurvéda pracuje s konceptem, že každý máme svou jedinečnou rovnováhu danou specifickým poměrem 3 forem energií v našem systému, které se nazývají dóši: váta, pitta, kapha, které jsou v nás zastoupeny v určitém jedinečném poměru a jsou kombinací 5 elementů  (země, voda, oheň, vzduch, éter), dóši jsou pak určité funkční principy. Váta dóša je energií pohybu (např. v našem nervovém systému), pitta je oheň – je energií zažívání a kapha „promazává“ naši strukturu. Tyto formy energie jsou ale zastoupeny v celém systému a opět ve specifickém vyváženém poměru. Zda jsme nebo nejsme ve své přirozené rovnováze záleží na našem životním stylu, jídelníčku i způsobu myšlení.  Rovnováha třech životních energií Váta, Pitta, Kapha se mění i během denního cyklu a také vlivem počasí, klimatických podmínek a střídáním ročních období.

A teď co to má společného s horkem a vztekem? Horká energie, ta ohnivá, je pitta – však také značí oheň – a je to oheň nejen zažívání, ale třeba i emoční. Nikoho asi nepřekvapí, že koncem jara a v parném létě je právě období, kdy má tendenci se energie pitta v nás zvyšovat, zvláště, pokud se přehříváme. Jako třeba právě teď. Zvýšená pitta se projevuje emočně vztekem, nápory zlosti, fyzicky pálením žáhy, nemocemi žlučníku a jater. K tekutinám, které souvisí s pittou patří žluč (ne nadarmo se říká, že nám někdo hnul žlučí). Na kůži se můžou s přemírou pitty objevovat více pihy a pigmentové skvrny, oči mohou být zažloutlé nebo v nich i praskat žilky.

Jste-li přirozeně ohnivé znamení (Beran, Střelec, Lev), nebo vám bylo naděleno hodně ohně v horoskopu, máte pravděpodobně extra pitta bonus a tím tentenci více žhnout 🙂

Co s tím?

Existují metody jak vrátit systém zpět do rovnováhy těmi nejpřirozenějšími prostředky – tj, vyčistit a vyrovnat úpravou jídelníčku, pitného a spánkového režimu atp. Vlastně je to snadné. Jen to chce přijmout určitou míru zodpovědnosti za své zdraví. A na to nejsme úplně zvyklí. Právně předáváme zodpovědnost na lékaře, ale kdo vlastně přebývá v našem těle a celé si to způsobil? Jak dospělí jsme v tom si to přiznat?

Naše léčení, tj. návrat zpět k rovnováze začíná tím, že se zbavíme toho, co přebývá – toxinů z těla a třeba i přebytečné dóši. A někdy pak není už ani další léčba potřeba. Předčasná medikace totiž nejen nepomůže rovnováze a vyloučení toxinů, ale naopak potlačí symptomy a ne-moc někde může vesele bujet. Takže s „léčením“ je dobré začít od pramene.

Co se týče zvýšené pitty, doporučená strava k harmonizaci je chladná, spíše sušší a ne moc těžká. Na své si přijdou vyznavači raw food a i proto je raw food (syrovou / živou stravu) nejlepší konzumovat hlavně v létě (máte-li dost pitty hodí se i „mimosezónně). Chutě, které snižují pittu jsou sladká, hořká a trpká. Naopak ji zvyšuje kyselá, slaná a pálivá. Pitta má nejsilnější spalování, tudíž jim ledacos projde, včetně prazvláštních kombinací. Obecně dobré na snížení pitty z pohledu jídelníčku je dobré jíst lehké jídlo, nesmažené (a obecně bez přílišného používání oleje), vhodné je jídlo syrové a ne horké. Skvělý je sem tam i nějaký ten půst (a to i přesto, že vzteklá pitta tvrdí, že bez jídla nevydrží ani půlden. Když se do toho pustí s takovým vnitřním ohněm jako do jiných věcí, najednou to třeba jde 🙂 ).

Pro pittaře je dobré nejíst když jsou vzteklí nebo rozrušení (prohlubuje – živí – to právě tento stav). Dobrá jsou 3 jídla denně a vynechat noční výlety do ledničky. Pro pittu je dobrá většina ovoce pro jeho sladkou chuť – skvělá jsou např. jablka, borůvky, brusinky, hrozno, melouny. Naopak ne tolik meruňky a broskve – více zahřívají. Ze zeleniny pittu snižuje např. okurka, brokolice, kapusta, květák, celer (v létě syrové, v zimě může být lepší zelenina vařená), pitta dobře tráví většinu luštěnin (skvělé je třeba zelené mungo), naopak oříšky, protože jsou mastné, pittu zvyšují. Zejména ty solené pražené. Dobrý je kokos a slunečnicová semínka.

Z koření se hodí koriandr, fenykl, kmín, máta, kurkuma, naopak hodně zahřívá (a může přehřívat) čili, pepř, skořice, česnek, zázvor.

Už je to na vás moc informací? Dneska jsem se trochu rozepsala – to ten vnitřní žár! Jdu se trochu zchladit… 🙂

Pitta potřebuje dostatek tekutin, hlavně čisté chladné vody, čaj je také ok. Káva a alkohol pittu zvyšují.

A na závěr: pitta typy většinou milují maso, protože jim dodává pocit síly, ale často tak podporují i svou agresivní stránku. Z tohoto pohledu jestli vůbec, pak bílé maso je lepší. Z vajíčka lepší bílek neš žloutek. Uf.

Takže co jíst v tomhle parnu? Chtělo by se mi napsat, že to, co nám chutná – kam náš vede naše navigace. Ale problém s tím je ten, že pokud už máme náš čelní průzor zablácený – v případě pitty rozžhavený do ruda (tj. jsme v nerovnováze), neděláme ani nejlepší výživová rozhodnutí a přirozeně nás to spádem táhne více tam, kde je naše nerovnováha. Je to tedy trošku „tricky“…

Skvělá vlastnost v tomto případě je nadhled. Ještěže máme tu jógu, meditaci atp. a možnost nadhled rozvíjet. Nebrat se tak vážně a nežít jen svým drama.

Snad vás tento článek trochu inspiroval – mně k němu inspirovalo toto horké pitta počasí a také skvělé knihy Dr. Frawleyho – např. Ayurvedic Healing, které pro ty, co se zajímají o ajurvédu a výživu, vřele doporučuji.

Takže pár tipů na závěr?

Dejte si okurku, něco na hlavu, ať se nepřehřívá, dost vody (ale ne ledové), vylijte přebytečnou žluč (třeba sekáním dřeva, plaváním nebo vhodnou jógovou praxí či pranajámou – chladivé jsou šítalí a sitkarin pranajámy), nebo se zkuste zchladit praxí tekutinového těla – když se uvolníme a vnitřní vody zase proudí, proudí v nás i více harmonicky životní síla.

 Ing. Dagmar Volfová — simhayoga.cz

Biochemička, Lvice a „pittařka specialistka“ 😀

Tématické online semináře s jógovou praxí a praxí tekutinového těla pro harmonizaci elementů v nás najdete zde.

Je tam v online verzi i speciální seminář na téma propojení ajurvédy a jógy.

Share Button