Jak moc jsme svobodní ve svých každodenních rozhodnutích? Zdá se to jako triviální otázka, ovšem pravda je taková, že nejsme vždy naprosto vědomí v tom, co a proč děláme. Naše vědomí je jen špička ledovce mysli a tu obsáhlou část pod vodou tvoří naše nevědomí. Hlubiny neznámé, které teprve postupně poznáváme a tím se stáváme o kousek svobodnější.

Pokud se prakticky zaměříme na naše každodenní činnosti, velkou část toho, co za den děláme, tvoří naše zvyky. Řídí nás autopilot. Některé zvyky nám prospívají, například čištění zubů nebo chvilka meditace před spaním, jiné používáme jako „coping-mechanism“, zkrátka pomůcku, abychom se podvědomě vypřádali se situací, která je na nás příliš.

Může to být ranní brouzdání na sociálních sítích, nebo třeba zvyk odpoledne si dát něco sladkého.

Je zajímavé podívat se, co je za tím. Co přesně od toho potřebuji. Tedy hlubší smysl toho, proč to dělám.

Ranní čas na sociálních sítích může znamenat, že se nám ještě nechce „skočit“ do produktivity světa a pokud vnímáme, že nám tento zvyk třeba nedělá dobře, můžeme jej nahradit něčím, co nám tuto potřebu vyplní podobnou, ale možná kvalitnější činností – třeba poslouchat inspirativní podcast, video nebo si přečíst kousek z oblíbené knížky. Nebo si dát chvilku pro sebe ranní praxí v jakékoliv formě – třeba se i jen nadechnout čerstvého vzduchu na balkóně. Zkrátka něco, co máme rádi, co nás potěší a zpříjemní začátek dne.

Odpolední chuť na koláček může mít také různé příčiny. Pokud to není hlad, ale jen chuť, stojí za to se sami sebe zeptat: Co vlastně potřebuji? Nepotřebuji se jen zvednout od pracovního stolu a dát si pauzu? Rozhýbat se? Na chvilku se „odpojit“ od počítače? Nebo si s někým promluvit o něčem příjemném?

Chuť na sladké je touha po sladkosti života. A tu můžeme hledat i jinde než v jídle.

Stojí za to být pozorní k tomu, co si do svého každodenního menu myšlenek a aktivit přidáváme. Někdy totiž pro samé povinnosti a starosti zapomeneme na to, jak je důležité, aby nám náš vlastní život chutnal. A naše mocné podvědomí a zvyky se to snaží kompenzovat.

 

Přeji nám všem laskavé sebe-objevování sladkosti života.

Dagmar Volfová  ~  Kala Aryavrat
Buďme ve spojení:

 

Článek lze sdílet přes tlačítko „sdílet“ nebo jako citace s uvedením jména autorky. Článek vyšel tiskem v časopise Jóga dnes v roce 2021.

Praxi vedoucí k probouzení vědomí najdete online zde i naživo zde.

Share Button